14. 8. 2024

Omezení chladiv v tepelných čerpadlech je na stole. Majitelé starších i nových zařízení se ale bát nemusí, provoz a servis bude bez problémů

Lidé, kteří tepelné čerpadlo s chladivem v podobě F-plynu (tedy fluorovaného plynu s označením například R410a nebo R32) provozují, nebo o jeho koupi právě uvažují, se nemusí obávat komplikací s jeho provozem či servisem. Náběh zákazu F-plynů v tepelných čerpadlech rozložený mezi roky 2027 do 2032 je naplánován tak, aby neměl vliv na již provozovaná, ale ani nová čerpadla s F-plyny, a tedy ani na jejich servis po dobu životnosti. “Díky možnosti i po roce 2032 používat pro servisní účely bez omezení recyklovaná či regenerovaná chladiva nejsou tepelná čerpadla s F-plyny provozně nijak ohrožena,” říká Radek Červín, předseda AVTČ.

Nově uváděný zákaz F-plynů zároveň neznamená, že by se tepelná čerpadla s jakýmkoliv chladivem stávala najednou neekologická. Jsou stále stejně ekologická a úsporná, a taková i zůstanou. Chladivo se uvnitř nachází v hermeticky uzavřeném systému a u každého tepelného čerpadla je tedy zajištěno, aby chladivo neunikalo do ovzduší. Při demontáži čerpadla na konci jeho životnosti je pak chladivo odborně odsáto.

Z pohledu provozu čerpadel s F-plyny je klíčové, že pro servisní účely bude možné i nadále použít stávající chladiva s hodnotou GWP pod 2500, kam spadá drtivá většina provozovaných a prodávaných zařízení. Navíc bude možné používat chladiva recyklovaná a regenerovaná. Recyklace znamená opětovné použití znovuzískaných F-plynů po základním přečištění včetně filtrace a vysoušení. Regenerace znamená přepracování znovuzískaných F-plynů na kvalitu nového chladiva včetně analýzy potvrzující tuto kvalitu. 

F-plyny jsou látky, které mají v případě úniku do ovzduší v důsledku havárie nebo lidského faktoru mnohonásobně vyšší potenciál globálního oteplování (GWP) než vypouštění CO2. F-plyny nyní představují přibližně 2,5 % celkových emisí skleníkových plynů v EU. a jejich podíl narůstá.

Tepelná čerpadla vstupují do nové éry s přírodními chladivy

Evropská unie novým nařízením omezuje tzv. F-plyny (fluorované) pro uvádění na trh v nových produktech. F-plyny se používají v tepelných čerpadlech jako chladivo, které zajišťuje přenos tepla a tedy funkčnost čerpadla. Mají být nahrazeny jinými typy chladiv, které mají menší vliv na skleníkový efekt v případě úniku chladiva mimo zařízení. Důvodem jsou evropské klimatické cíle. 

Nových, ekologických a přírodních chladiv, která budou povolená i nadále, není třeba se obávat. Jedná se typicky o chladivo R290. Ačkoliv jde o propan, tedy potenciálně hořlavý plyn, jeho množství v běžném tepelném čerpadle se pohybuje v řádu stovek gramů, což je zanedbatelné například v porovnání s tím, že lidé běžně topí a vaří na zemním plynu, kdy hořící plyn proudí přímo do kuchyně. Provozní nebezpečí v souvislosti s propanem v tepelném čerpadle tedy nehrozí. Je třeba pouze dbát zvýšenou opatrnost, aby montáž čerpadla proběhla správně zejména s ohledem na okolí tepelného čerpadla, kde by se neměly nacházet další elektrospotřebiče či zásuvky, sklepní okna apod. To vše však vždy zajistí kvalitní a výrobcem certifikovaná montážní firma.

Evropské nařízení, které nyní omezuje F-plyny, se bude v následujících letech přezkoumávat a budou vyhodnocovány jeho dopady na bezpečnost, účinnost a cenovou dostupnost zařízení.  

Předpokládaný časový rámec zákazů pro uvádění nových výrobků na trh:

  •     2025-2035 – Zákaz uvádění výrobků s F-plyny na trh, a to s vyšší hodnotou GWP dle typů a výkonů výrobků. V těchto letech se zákaz dotkne domácího chlazení, chladičů kapalin, monoblokových i dělených klimatizačních zařízení a tepelných čerpadel, pěn, aerosolů a elektrických spínacích zařízení. 
  •   2027 – Zákaz uvádění výrobků s F-plyny nad 150 GWP na trh. Platit bude pro malá monobloková (zařízení, k němuž nejsou na místě připojeny montáží žádné další části obsahující další chladivo) tepelná čerpadla a klimatizace s maximálním jmenovitým výkonem do 12 kW včetně, stejně tak bude platit pro splitová (složená z vnitřní a venkovní jednotky) tepelná čerpadla vzduch-voda se jmenovitým výkonem do 12 kW.

      2029 – Zákaz uvádění výrobků s F-plyny nad 750 GWP na trh bude platit pro velká splitová tepelná čerpadla a klimatizace se jmenovitým výkonem nad 12 kW, a také pro splitová tepelná čerpadla a klimatizace vzduch-vzduch s maximálním jmenovitým výkonem do 12 kW s F-plyny s GWP nad 150.

  •   2050 – Plánované ukončení spotřeby F-plynů. To znamená, že pokud bude existovat náhrada za zakázaný plyn, tak budou výrobci povinni prodávat své zařízení s touto náhradou.

U zákazů jsou ale výjimky:

  Pokud je u zařízení stanoveno, že i použití chladiv s vyšší hodnotou GWP (emise chladiv v případě úniku) mají příznivější parametry z hlediska celkových emisí (v životním cyklu, tedy se zohledněním vyšší účinnosti).

  Zařízení a chladiva, kdy je použití chladiv s vyšším GWP nezbytné pro splnění bezpečnostních požadavků v místě provozu (snižováním GWP chladiv se zvyšuje jejich hořlavost).

V roce 2030 se bude toto Nařízení Evropské unie revidovat. Je tedy možné, že dojde ke změnám. 

Radek Červín
předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel
predseda@avtc.cz

Další aktuality

AVTČ na semináři „Pro moderní Česko“

Start komunitní energetiky s tepelnými čerpadly Obce a města mohou vytvořit vlastní energetická společenství. Stanou se tak téměř samostatnou malou lokální distribuční soustavou. Právě takový plán chystají Židlochovice, které budují pasivní moderní čtvrť. Všechny budovy budou vytápěny tepelnými čerpadly a odběr ze sítě by měl být nulový. V původních plánech

Learn more